Vind jij ook dat je het alleen gezellig kunt hebben met een glaasje alcohol tijdens een feestje, diner, borrel of avondje uit? Het drinken van een glaasje alcohol is regelmatig de sociale norm, want we denken dat juist dat glaasje alcohol zorgt voor gezelligheid, maar is dat eigenlijk wel terecht? We leggen het uit in 10 redenen waarom een alcoholvrije drank misschien toch een betere optie is die zeker het overwegen waard is. Let wel op, want voor je het weet ben je verkocht.

 

1) Alcoholvrij is trendy

Ook zonder alcohol hoor je er tegenwoordig helemaal bij. De verkopen van alcoholvrije producten gaat de laatste jaren door het dak. Als eerste hebben de alcoholvrije bieren laten zien dat er behoefte is aan alcoholvrije alternatieven. Nu volgen ook de alcoholvrije wijnen. Volgens foodbusiness.nl wordt er in Nederland elk jaar 50% meer alcoholvrije wijn verkocht. In recent onderzoek van IWSR is de wereldwijde markt voor alcoholvrije en laag alcoholische dranken inmiddels $ 10 miljard groot en er wordt voorspeld dat deze groei de komende jaren niet te stuiten is. Jaarlijkse groeipercentages van 9% voor alcoholvrije wijn en zelfs +14% voor onder andere alcoholvrije sterke dranken zullen in de toekomstige jaren geen uitzondering zijn. Alcoholvrije dranken lijken dan ook een vaste positie in het drankenassortiment veroverd te hebben.

 

Eins-Zwei-Zero Blanc de Blancs

2) Minder calorieën

Wie wil dat nou niet, lekker genieten van een heerlijk etentje én dat favoriete drankje en toch minder calorieën binnenkrijgen? Is dit een interessante gedachte voor jou? Wissel dan je wijn eens in voor een heerlijke alcoholvrije variant. Volgens de calorieënchecker van het voedingscentrum bevat een glas alcoholhoudende droge witte wijn van 150 ml gemiddeld 101 Kcal. Een glas droge alcoholvrije witte wijn van 150 ml bevat ongeveer 27 Kcal. Dat betekent meer dan 70% minder calorieën vergeleken met alcoholhoudende droge wijn. Dus neem die goede alcoholvrije wijn en geniet van dat diner zonder schuldgevoel. Tot zover de cijfers.

Kolonne Null Rosé

3) Weg met die kater

Wat heerlijk om de dag fijn en gezellig te kunnen eindigen en de dag erna ook weer fris en fruitig te kunnen beginnen. De wekker “the day after” hoeft geen straf meer te zijn. ‘s ochtends vroeg je kinderen aan je bed wordt een plezier. Zeg dag tegen die kater en geniet dus ook de dag erna, zonder die nare bijeffecten van alcohol.

Kolonne Null Cuvee Rouge No2

4) Aandacht voor het klimaat

Ook in het segment alcoholvrije wijnen is er volop aandacht voor duurzaamheid. Een groeiend aantal wijnmakers heeft niet alleen aandacht voor alcoholvrij, maar ook voor biodiversiteit in hun wijngaarden en het verminderen van de CO2 voetafdruk. Het is de kunst om dat uit te voeren zonder concessies te doen aan het karakter en smaak van het eindproduct. Uit verschillende initiatieven zijn inmiddels al een aantal mooie biologische alcoholvrije wijnen ontstaan.

Wist je trouwens dat wijn in het algemeen, niet standaard vegan is? Voor het klaren van wijn worden vaak dierlijke producten gebruikt, zoals vislijm of gelatine, maar…… ook hier zijn tegenwoordig alternatieven voor waarbij tijdens het klaren van de wijn dierlijke producten worden vervangen voor vegan alternatieven.

Jederzeit Sparkling

5) Bob zijn is nog nooit zo leuk geweest

Weg met dat saaie glas water of frisdrank op een feestje. Schenk jouw alcoholvrije cocktail eens in een mooi glas en besteedt extra aandacht aan de decoratie van je glas door het toevoegen van botanicals, zoals gedroogde limoen of een speciaal suikerrandje toe te voegen. Of geniet van een gezellige avond met een heerlijke alcoholvrije wijn en rij daarna ook nog veilig naar huis. Cheers!

Jederzeit Sparkling

6) Alcoholvrije wijn met smaak

De smaak van alcoholvrije dranken heeft zich de laatste jaren op een positieve manier ontwikkeld. Voor alcoholvrije wijnen wordt er bijvoorbeeld meer aandacht besteed aan de juiste selectie van druiven en het perfecte moment van oogsten. Dealcoholisatietechnieken hebben ook een hele ontwikkeling doorgemaakt. Waar vroeger de aroma’s vervlogen met de alcohol, vindt het dealocholisatieproces tegenwoordig plaats op lagere temperaturen en worden aroma’s zelfs opgevangen en teruggebracht in de alcoholvrije wijn. Het resultaat: Een drogere aloholvrije wijn met meer diepgang en een langere afdronk. 

Jederzeit Sparkling

7) Alcoholvrije sterke dranken

Er komen steeds meer alcoholvrije sterke dranken. Ja je leest het goed. Een alcoholvrije gin, rum of whiskey met een goede smaak behoort inmiddels ook tot de mogelijkheden. Drink deze sterke dranken in een mix of heerlijke cocktail en serveer ze in een mooi cocktailglas. Maak het geheel af met wat vers fruit of botanicals en je hebt dezelfde beleving dan een alcoholhoudende sterke drank. Cheers!

Jederzeit Sparkling

8) Een beetje liefde voor je huid

Alcohol werkt vocht afdrijvend, hierdoor moet je vaker na het toilet tijdens en na een avondje doorhalen. Daarnaast zorgt het vocht afdrijvende effect ervoor dat alcohol de huid uitdroogt. Dit kan huidveroudering en rimpels in de hand werken. Ga daarom eens voor alcoholvrij, jouw huid is je dankbaar.

Jederzeit Sparkling

9) Slaap en fitheid

Het is wetenschappelijk bewezen dat het drinken van alcohol je slaap verstoort. Je slaapt minder diep en bent vaker wakker. Wil je ook de dag na dat feestje fit blijven of optimale sportprestaties blijven leveren? Ga voor meer energie en je raadt het al: Geniet dan zeker alcoholvrij.

Jederzeit Sparkling

10) Alcoholvrij is gewoon lekker en gezellig

Staat alcohol bij jou en je vrienden gelijk aan gezelligheid? Denk je dat je avondje uit zonder alcohol zeker niet zo gezellig zal worden? Misschien tuin jij dan ook in het placebo effect. Onderzoek toont namelijk aan dat als we denken dat we een drankje met alcohol drinken, we ons ernaar gaan gedragen. Wanneer je mensen een drankje zonder alcohol geeft en ze laat denken dat ze alcohol drinken voelen ze zich net zo goed tipsy.

Jederzeit Sparkling

Gezelligheid hoeft dus niet afhankelijk te zijn van alcohol. De alcoholvrije ontwikkelingen gaan snel en ook zonder alcohol kan je tegenwoordig heerlijk genieten. Verwen jezelf tijdens jouw avondje uit daarom eens met een mooie alcoholvrije wijn of sterke drank. Ga voor dat mooie, speciale glas en kies een smaakvolle premium alcoholvrije drank en geniet van die gezellige avond. Enjoy!