Een aantal jaren geleden maakte ik kennis met Oddbird, voor mij een van de beste merken alcoholvrije wijn van dit moment. Het viel me op dat het plaatje helemaal compleet was; heerlijke smaken en aroma’s in een elegante fles, een echte trendsetter met nog een mooi verhaal ook. Oddbird “ticks all the boxes”. Iedereen smaakvol laten genieten zonder alcohol is de missie van Amavine en Oddbird heeft dit complete plaatje. In Nederland is Oddbird nog vrij onbekend. Wat mij betreft, tijd voor wat aandacht voor deze nieuwe ster aan het firmament.

Liberated from alcohol

Oddbird is een merk met een verhaal. Het begon allemaal met Moa Gürbüzer, een Zweedse sociotherapeut. Ze zag veel ellende als gevolg van alcoholgebruik en richtte in 2013 Oddbird op. “Liberated from alcohol” werd de basis van een heel alcoholvrij imperium, met als doel om door middel van alcoholvrije wijnen van wereldklasse, de normen rondom drank in onze samenleving te veranderen. Alcohol zit sociaal erg ingebakken in ons leven en wordt geassocieerd met gezelligheid. De focus zou moeten liggen op de positieve voordelen van alcoholvrij. De vraag: “wilt u wijn met of zonder alcohol” zou net zo vanzelfsprekend moeten zijn als “wilt u graag koffie met of zonder melk”, vertelde Mehmet Gürbüzer, sales manager bij Oddbird, recent nog in Scandinavian Mind.
In 2013 was Oddbird echt een vreemde eend in de bijt, maar inmiddels is Oddbird de grootste producent van alcoholvrije wijnen in Scandinavië en werken ze samen met Richard Juhlin, de bekende champagne expert, maar ook met verschillende sommeliers en kunstenaars voor de optimale beleving.

Trendsetter

Oddbird heeft zich volledig gewijd aan het alcoholvrije segment. Smaak begint dan ook bij een zorgvuldige selectie van de beste druiven uit zorgvuldig geselecteerde wijngaarden. Met aandacht voor de juiste tijd van oogsten wordt het optimale fundament gecreëerd voor een uitmuntende traditionele wijn als basis voor de alcoholvrije variant. Deze Oddbird wijn rijpt vervolgens altijd gedurende 12 maanden op vaten. Om smaak en aroma’s te optimaal te kunnen behouden wordt de alcohol verwijderd door middel van gepatenteerde technologie. In dit proces worden geen artificiële kleurstoffen of aroma’s toegevoegd.

Natuur

Klimaatverandering zal in de toekomst ook de wijngaarden niet ontzien. Daarom heeft Oddbird de strategie ingezet om het portfolio te transformeren naar vegan, en biodynamische wijnen. Door middel van productontwikkeling, de focus op logistiek maar ook op milieuvriendelijke verpakkingen wordt gefocust op CO2 vermindering. Het eerste resultaat is nog niet zo lang geleden gelanceerd: Oddbird Low Intervention Organic Red. Een met de hand geplukte, alcoholvrije rode wijn, spontaan vergist en zonder toegevoegde kunstmatige additieven of pesticiden. Deze productiemethode heeft een 6x kleinere CO2 voetafdruk dan een normale wijn.

Samenwerking

Oddbird schuwt ook samenwerkingsverbanden niet. Zo is Oddbird Blanc de Blancs ontstaan met medewerking van champagne expert Richard Juhlin. Daniella Lundh Egenäs, voormalig sommelier in verschillende sterrenrestaurants, tekent voor de proefnotities van de Oddbird wijnen en food pairing voor een optimale smaakbeleving bij het juiste gerecht. Dit is slechts een greep uit alle samenwerkingsverbanden. Het resultaat is een onderscheidend, premium, merk, die alcoholvrije wijn op de kaart wil zetten met dezelfde klasse als een wijn met alcohol.

Assortiment

Zie hieronder voor het Oddbird assortiment en oordeel zelf:

 

 

Het plaatje is voor mij in ieder geval compleet. Oddbird is echt een onontdekt alcoholvrij pareltje met een bijzonder verhaal en filosofie. Oddbird is met recht een ultiem, premium alcoholvrij merk wat goed in het assortiment van de online boetiek van Amavine past. Smaakvol genieten zonder alcohol, maar met Oddbird kan nu dus ook voor jou.