Alcoholvrij blijft hot & happening in 2024! Lees hier de 6 belangrijkste trends zonder alcohol - Amavine - Smaakvol genieten zonder alcohol

📸De Beer Accountants & Belastingadviseurs

Het lijkt erop dat steeds meer mensen het alcoholvrije schap weten te vinden. Kiezen voor een gezonde en bewuste levensstijl én het echte alcoholvrije genieten is helemaal in. Dat zie je ook terug in de opkomst van trendy alcoholvrije alternatieven. Of je nu zin hebt in een verfrissende alcoholvrije cocktail, een smaakvolle alcoholvrije wijn, of een biertje zonder de kater de volgende dag, de opties zijn eindeloos en verrassend lekker. Ook de creativiteit en innovatie spat momenteel af van het alcoholvrije segment. In dit artikel duiken we in de nieuwste alcoholvrije trends voor 2024. Dus pak je favoriete alcoholvrije drankje erbij en lees mee!

De groei van het alcoholvrije segment zet de komende jaren door

Voordat we ons in de nieuwste trends storten is het interessant om even naar de ontwikkeling te kijken van de alcoholvrije markt. Volgens het onderzoeksbureau IWSR* is de wereldwijde alcoholvrije / alcoholarme markt inmiddels 13 miljard dollar waard. Deze cijfers worden aangevoerd door het alcoholvrije segment (0,5% alcohol en lager) wat goed is voor 70% van deze totale omzet. Alcoholvrij bier en cider nemen hierin het voortouw.

Hetzelfde onderzoek voorspelt een wereldwijde groei tussen 2023 en 2027, met maar liefst 7% voor het segment alcoholvrije dranken. Opvallend is dat bijna een vijfde (17%) van alle alcoholvrije consumenten in het afgelopen jaar voor het eerst kennis maakte met alcoholvrije dranken en daarmee net zijn gestart met hun alcoholvrije ontdekkingsreis. Dat belooft wat voor de toekomst

 

De eerste alcoholvrije trend: Verrassend anders!

Deze trend, verrassend anders, is een gevolg van een dynamische en creatieve alcoholvrije markt. Inmiddels ben ik er wel van overtuigd dat er voor iedereen een lekker alcoholvrij alternatief is. Deze nieuwe groep dranken is er voor diegene die zijn smaak niet kan vinden in alcoholvrije wijnen of bier zonder alcohol.

Er ontstaan namelijk steeds nieuwe dranken die niet in te delen zijn in de bestaande categorieën zoals: alcoholvrije wijn, bier, of cocktails. Een ding hebben ze gemeen: Ze zijn er om jou alcoholvrij laten genieten. Deze nieuwe dranken zijn ontzettend interessant als je nog geen lekker alcoholvrij alternatief kunt vinden in de bestaande categorieën. 

Deze nieuwe alcoholvrije dranken helpen je om echt alcoholvrij te genieten, waarbij je op je eigen zintuigen moet vertrouwen. Het zijn nieuwe smaken en ze hebben geen alcoholhoudend vergelijkingsmateriaal. Een voorbeeld van zo’n unieke drank, die echt verrassend anders is, is T-Vino. Met een basis van alcoholvrije wijn en luxe thee levert T-Vino een heel vernieuwend smaakpalet op.

3 flessen T-Vino alcoholvrije 0.0 drank naast elkaar. T-Vino Earl Grey, T-Vino See Assam en Enjoy Jasmin Sparkling.

T-Vino: Alcoholvrije wijn geïnfundeerd met luxe thee. Een unieke smaaksensatie zonder alcohol.

Trend 2: Het einde van het Bob arrangement

Het Bob arrangement met halve glazen zal de komende tijd langzaamaan uit het restaurantbeeld gaan verdwijnen. Deze trend wordt gedreven door de stijgende hoeveelheid goede alcoholvrije alternatieven die op de markt komen en een betere beschikbaarheid voor de horeca. Je ziet dat vernieuwende alternatieven de alcoholvrije creativiteit bij horeca ondernemers aanwakkeren. Anno 2024 moet je jezelf ook afvragen of iemand na een 7-gangen diner, gecombineerd met halve glazen wijn, nog verantwoord een auto kan besturen. Hoe kan je ook de BOB wel verantwoord verrassen?  Je leest het hier.

De komende tijd gaan we dan ook steeds meer alcoholvrije arrangementen zien, die volledig zijn aangepast aan het menu dat er geserveerd wordt. Dit arrangement kan bestaan uit diverse sappen, al dan niet met hartigere smaken, maar ook uit mooi gekozen alcoholvrije wijnen, mousserende theeën, zelfs alcoholvrij bier, of een prachtige alcoholvrije cocktail. Er is tegenwoordig volop keuze in het alcoholvrije segment, zodat restaurants zich kunnen uitleven om de mooiste alcoholvrije ervaringen te creëren. Dus of je nu drinkt of niet, het is voor iedereen mogelijk om een gastvrije en inclusieve ervaring te hebben in de horeca.

Het einde van het BOB arrangement - Een gedekte tafel in een restaurant met een hoofdgerecht en een bijpassend half glas wijn.

Trend 3: Ga voor gember

De specerij gember wordt momenteel veelvuldig gebruikt in alcoholvrije dranken. De speciale smaak van deze natuurlijke wortel leent zich heel goed om een extra kracht te geven in alcoholvrije cocktails en dranken. Alcohol geeft vaak wat branderigheid in de keel. Gember creëert hetzelfde effect bij alcoholvrije dranken. Toch luistert het toevoegen van gember erg nauw. Teveel gember kan een onaangenaam scherpe smaak geven, die na een kwartier nog uit je neus en oren komt. Precies doseren tijdens het productieproces van een gemberdrank is dus een must.

Mocht je de kick van alcohol missen in een alcoholvrije drank, dan is gemberdrank een mooie en veelzijdige vervanger. Een mooi voorbeeld daarvan is deze prijswinnende Dzjing. Gember is hierin toegepast op een verfijnde manier, zodat deze altijd prettig aanwezig is zonder overheersend te zijn.

Drie flessen Dzjing op een rij met iemand die een lekkere alcoholvrije cocktail maakt met Dzjing.

Trend 4: Minder suiker

Het nastreven van een gezondere levensstijl wordt steeds populairder en dat is ook te zien in het alcoholvrije segment. Het ontbreken van alcohol is op zichzelf natuurlijk al een pluspunt voor een gezonde levensstijl.

Steeds vaker wordt er ook nog eens voor gekozen om geen suiker meer toe te voegen aan een alcoholvrije drank. De zoetheid van een drank wordt dan alleen gedragen door de van nature aanwezige suikers. Bij alcoholvrije wijn zien we vooral dat nieuwe jaargangen minder calorieën bevatten en een lager suikergehalte hebben. Goed nieuws dus ook voor de liefhebber van de drogere alcoholvrije wijnen.

Tip: Op de etiketten van alcoholvrije dranken staat altijd de voedingswaarde aangegeven. Zo weet je precies hoeveel calorieën en suiker er in jouw favoriete alcoholvrije drank zit.

Matthias Anton Sauvignon Blanc Alkoholfrei - Alcoholvrije witte wijn

Matthias Anton Sauvignon Blanc: 13 KCal en 2,0 gram suiker per 100 ml.

Sir Chill 0.0 - alcoholvrije gin. Een rechthoekige fles met een sigarenbandje om te hals en een achtergrond van bloemen

Sir Chill 0.0 – alcoholvrije gin: 1 KCal en <0,5 gram suiker per 100 ml

Trend 5: Exclusieve alcoholvrije wijnen

Geniet jij graag van een goede fles wijn? Dat kan nu ook alcoholvrij. Het is nog maar enkele jaren geleden dat alcoholvrije wijn alleen maar gemaakt werd van goedkope bulkwijn met vaak een teleurstellend resultaat. Ook de wijnwereld was sceptisch. Voor een goede alcoholvrije wijn is een perfecte basiswijn zonder foutjes nodig. Steeds meer gerenommeerde wijngaarden zien dan ook in het maken van een goede alcoholvrije wijn een nieuwe uitdaging en investeren in het alcoholvrije segment.

Prince Oscar (Château Clos de Boüard – Saint- Emilion) is zo’n voorbeeld. Wijnmaakster Carolie du Bouard groeide op tussen de beroemde wijnstokken Château Angélus, een exclusieve wijngaard, die zelfs het predicaat Premier Grand Cru Classé A wijngaard heeft. Slechts een handvol wijngaarden in wijnland Frankrijk mogen deze titel voeren.

Inmiddels heeft ook het Oostenrijkse Weingut Heribert Bayer zich in dit segment genesteld. Door gebruik te maken van hun paradepaardje In Signo Leonis als basiswijn is er een hele mooie exclusieve alcoholvrije wijn ontstaan: Zeronimo Leonis Blend. Deze wijn verdiende maar liefst 95 Falstaff punten en is daarmee een echte topwijn! Door ook nog eens te kiezen voor de laatste nieuwe de-alcoholisatietechniek is dit met recht een topklasse alcoholvrije wijn. Wij voorspellen dat er in de nabije toekomst nog meer zullen gaan volgen.

Zeronimo Leonis Blend 375 ml en 750 ml - Amavine

Trend 6: Aroma recovery

Door de stijgende populariteit van alcoholvrije wijnen, nemen ook de-alcoholisatie technieken een vlucht. Waar nog niet zo lang geleden de alcohol werd verwijderd door de wijn tot een hoge temperatuur te verwarmen, heeft een aantal jaren geleden de vacuüm de-alcoholisatietechniek zijn intrede gedaan.

Door de wijn vacuüm te trekken werd het mogelijk om de alcohol te laten verdampen bij lage temperaturen. Dit zorgde voor een enorme verbetering in smaak. Daar kunnen we nu aroma recovery aan toevoegen. Hierbij wordt de alcohol verwijderd door middel van de vacuüm de-alcoholisatietechniek. De alcohol die uit de wijn wordt onttrokken wordt nogmaals door een speciaal filter geduwd. De aroma’s blijven hierdoor achter en worden nadien weer teruggebracht in de alcoholvrije wijn.

Deze alcoholvrije wijnen zijn te herkennen aan een zeer mooi aroma. De aroma’s van sommige alcoholvrije wijnen, waarbij deze nieuwe techniek is gebruikt, zijn soms qua aroma zelfs bijna niet meer van een wijn met alcohol te onderscheiden.

Blijf op de hoogte 

Met deze 6 trends laat de alcoholvrije wereld zien volop in beweging te zijn. In 2023 werden er ook al een mooie alcoholvrije innovaties ingezet, die in 2024 zijn doorgebroken. Zie hier welke trends ik in 2023 voorspelde.

Inmiddels valt er dus echt iets te kiezen, en vooral te genieten, op alcoholvrij gebied. Er is voor elke gelegenheid en persoonlijke voorkeur wel een goed alcoholvrij alternatief te vinden. Deze zes trends benadrukken niet alleen de creativiteit en innovatie binnen deze sector, maar ook de groeiende vraag naar lekkere, bewuste en gezondere dranken, zodat iedereen inclusief geniet.

Dit artikel is geschreven door Mariëlle Timmermans, gepassioneerd alcoholvrije fijnproever en oprichter van Amavine, dé online alcoholvrije boetiek.

Blijf mij gerust volgen om op de hoogte te blijven van de meest opwindende ontwikkelingen op alcoholvrij gebied en geniet vooral van al het goede dat de alcoholvrije markt je te bieden heeft. Santé!

 

 

*https://www.theiwsr.com/no-alcohol-share-of-overall-alcohol-market-expected-to-grow-to-nearly-4-by-2027/